Zdrowie na talerzu – pęczak z buraczkami i porem

10
544
views

Sałatka na zimno lub po podgrzaniu szybki lunch w pracy. Danie superzdrowe i dietetyczne, idealne na zimę ze względu na właściwości pora i buraków.

Niepotrzebnie specyficzny, ostry smak pora odstrasza – można bowiem przygotować go tak, by był lekko słodki i delikatny. Podany w towarzystwie odpowiednich warzyw odwdzięczy się nie tylko smakiem, ale przede wszystkim swoim zdrowotnymi i odchudzającymi właściwościami. Por odtruwa i odkwasza organizm, a także łagodzi kaszel. Podając go z pęczakiem, który jest bogaty w białko, witaminy z grupy B i magnez, oraz z buraczkami (działanie przeciwzapalne) zyskujemy danie nie dość, że mało kaloryczne, to megazdrowe. Prawdziwa bomba na przeziębienie.

Pęczak z buraczkami i porem

Składniki:

  • 2 buraki
  • 1 szklanka kaszy pęczak (nieugotowanej)
  • 2 pory – część zielona (z białej zrobiłam zupę, przepis tutaj)
  • 4 suszone śliwki
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Niewielki kawałek (paseczek) chili
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Gotujemy kaszę w lekko osolonej wodzie.
2. Buraki myjemy, kroimy na pół, smarujemy olejem i posypujemy bazylią. Wkładamy do brytfanki i pieczemy w tem. 180 stopni przez 50-60 minut.
3. Pora myjemy i drobno kroimy. Podsmażamy go z dodatkiem posiekanego czosnku oraz chili i drobno posiekanych śliwek – lekko dusimy, jak cebulkę.
4. Gdy buraki się upieką, studzimy je, obieramy i kroimy w kostkę.
5. Na pęczak wykładamy buraczki, następnie pora z dodatkiem śliwek.

10 KOMENTARZE

  1. Jak dla mnie całość wygląda bardzo smakowicie 🙂 Ja jem często podobne zestawienie produktów, ale mniej atrakcyjne wizualnie 😛 Kaszę polewam olejem i posypuję przyprawami, a obok na talerzu kładę pokrojonego buraka 😉

  2. miałam przyjemność przygotować sobie taką pyszotę wczoraj na obiad 🙂 miało starczyć na dwa dni… cóż ;p dzisiaj biorę się za faszerowane bakłażany 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here