Wegańskie dipy: czosnkowy i koperkowy

2
569
views

Sosy do burgerów, frytek z marchewki, selera czy pietruszki, dodatek do kanapek i wielu innych innych dań. Wegańskie dipy na bazie sojonezu czyli majonezu z mleka sojowego.

Nazwać ich zdrowymi i fit nie mogę, ale przecież raz na jakiś czas można się skusić na coś bardziej kalorycznego. Dipy kochają przecież wszyscy – są świetnym dodatkiem do przeróżnych dań, urozmaicają przekąski i robią furorę na imprezach.

Sos czosnkowy:

  • 1 szklanka sojonezu – przepis tutaj
  • 2 łyżki mleka sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • Spora szczypta pieprzu, soli (spróbujcie najpierw dać szczyptę, później możecie doprawić według swojego smaku)
  • Szczypta oregano
Do miseczki wkładamy sojonez, dodajemy mleko sojowego, wrzucamy czosnek i przyprawy – blenderujemy. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
Sos koperkowy:
  • 1 szklanka sojonezu
  • 3-4 łyżki mleka sojowego (sos koperkowy wolę nieco rzadszy)
  • Pęczek koperku
  • 1/4 łyżeczki musztardy klasycznej
  • Sól i pieprz do smaku
Do miseczki wkładamy sojonez, dodajemy mleko sojowe, wrzucamy przyprawy i posiekany koperek. Blenderujemy krótko. Na koniec dodajemy musztardę, mieszamy łyżką i ewentualnie doprawiamy.

 

2 KOMENTARZE

  1. znając moją mamę pierwsza chwyciła by po dip koperkowy, a ja rozkoszowałabym się czosnkowym – świetne pomysły, chętnie wypróbuję – będą idealne do warzywnych frytek 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here