Pieczone frytki z marchewki

10
581
views

Frytki nie muszą być z ziemniaków! Spróbujcie pachnących ziołami, lekko cytrynowych frytek ze słodkiej marchewki.

Frytki z marchewki to szybka i zdrowa alternatywa tych tradycyjnych. Możecie być pewni, że z przyjęcia znikną w pierwszej kolejności, a dzieci je pokochają. Nie trzeba się przy nich natrudzić – nie wiem, jak dla Was, ale dla mnie obieranie ziemniaków to koszmar, zatem marchewkowa wersja frytek będzie już pierwszą w kolejności, jeśli chodzi o nieskomplikowane przekąski. Frytki można podać z dowolnym sosem – czosnkowym, majonezowym (przepis na wegański majonez tutaj), czy po prostu zjeść je z keczupem.

Pieczone frytki z marchewki:

Składniki:

  • 4 duże marchewki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oleju – ja użyłam Kujawskiego z cytryną i czosnkiem (stąd lekko cytrynowy smak – jeśli go nie macie użyjcie 2 łyżeczek soku z cytryny)
Przygotowanie:
1. Marchewki obieramy i kroimy na grubsze paski (około 1-1,5 cm)
2. Układamy na lekko blaszce.
3. Skrapiamy olejem (+ cytryną, jeśli używacie zwykłego oleju) i posypujemy przyprawami.
4. Wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika (termoobieg) i pieczemy około 25 minut.
5. Koniecznie zaglądajcie do frytek w trakcie pieczenia – uważajcie, by ich nie spalić 🙂

 

10 KOMENTARZE

  1. Korzystając z okazji chciałabym bardzo, ale to bardzo prosić o pomoc w tworzeniu strony na fb. – Świadomi weganie
    Na prawdę bardzo mi zależy 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here