Malai kofta i roti

715

 Delikatny, kremowy sos z nerkowców przyprawiony rzymskim kminem, garam masalą, imbirem i świeżą kolendrą. W sosie zatopione lekko słodkie kulki z warzyw. Całość podana z indyjskim pieczywem – roti – i ryżem.

kofta5

 

roti
Jeśli miałabym wskazać ulubione indyjskie danie, to byłaby to właśnie malai kofta. W oryginale są to kulki z sera paneer, ziemniaków i innych warzyw. Do sosu natomiast dodaje się kremowej śmietany. W mojej wegańskiej wersji, kofty przygotowałam z ziemniaków, kalafiora i marchewki, a do sosu użyłam więcej nerkowców. Roti z kolei wymagają nieco pracy, ale ich przygotowanie jest tego warte – smakują jak prawdziwe indyjskie chlebki. Przepis na nie znalazłam na blogu Showmethecurry, zajrzyjcie tam koniecznie i obejrzyjcie filmik, jak dokładnie je zrobić. Najważniejsze jest połączenie oleju z mąką – należy kilka minut bardzo precyzyjnie zagniatać, by mąką z sypkiej zamieniała się w zwarte kulki.
Składniki na kofty:
  • 1 kg ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
  • 400 g mrożonego kalafiora – ugotowanego i ostudzonego
  • 1 średnia, starta na grubych oczkach marchewka
  • 0,5 średniej cebuli
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • Garść rodzynek
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki garam masala
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 
Składniki na sos:
  • 180 g namoczonych w wodzie na 2 godziny orzechów nerkowca
  • 2,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżki startego, świeżego imbiru
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • 3 ziarna kardamonu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Pieprz do smaku
  • 0,5 łyżeczki ziaren kolendry
  • Pęczek świeżej kolendry
  • Olej roślinny – około 2 łyżek
Składniki na roti:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • Szczypta soli
Przygotowanie kofty:
1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki oraz kalafior zmieszać razem i zgnieść widelcem.
2. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażyć lekko razem z imbirem,
3. Do ziemniaków i kalafiora dodać marchewkę, cebulkę z imbirem. Zmieszać.
4. Rodzynki zblenderować z około 1/5 szklanki wody. Dodać do masy i zmieszać.
5. Dodać wszystkie przyprawy i mąki. Zmieszać.
6. Formować kulki wielkości piłeczki pingpongowej.
7. Smażyć do dobrze rozgrzanym oleju.
Przygotowanie sosu:
1. Namoczone nerkowce odcedzić i dokładnie zblenderować z bulionem warzywnym.
2. Cebulę, imbir i czosnek zblenderować razem na gładką pastę.
3. Rozgrzać patelnię i podsmażyć pastę z cebuli, czosnku i imbiru.
4. Gdy pasta zacznie się rumienić i tracić objętość dodać ziarna kardamonu i kolendry – podsmażyć kilka sekund. Następnie dodać wszystkie przyprawy, zamieszać i podsmażać na średnim ogniu kilkanaście sekund.
5. Dodać zblenderowane z bulionem nerkowce. Zagotować.
6. Dodać koncentrat pomidorowy. Jeśli sos jest za gęsty można dolać wody.
7. Gotować na małym ogniu około 10-13 minut.
8. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
9. Do sosu dodać kofty, gotować razem kilka minut.
10. Całość posypać świeżą kolendrą.

Przygotowanie roti:
1. Mąkę zmieszać z solą.
2. Do mąki powoli dolewać olej. Zagniatać bardzo dokładnie, kilka minut aż zaczną tworzyć się zbite kawałki mąki i oleju.
3. Powoli dodać ciepłą wodę. Znów zagniatać – precyzyjnie, aż miska pozostanie czysta, nieoblepiona ciastem.
4. Kulkę ciasta leciutko posmarować kilkoma kroplami oleju, odstawić na 15 minut.
5. Po tym czasie ciasto jeszcze raz, chwilę zagnieść. Utworzyć z niego podłużny wałek.
6. Rozgrzać teflonową patelnię – bez oleju.
7. Ciasto podzielić na około 10 części, niewielkich kulek.
8. Każdą kulkę rozwałkować na okrągły placek, dość cienki.
8. Placek kłaść na rozgrzaną patelnię – po kilku sekundach przewrócić na drugą stronę. Roti trzymamy na patelni bardzo krótko – jeśli będą za długo, staną się twarde. Następnie od razu dwoma widelcami lub specjalnymi szczypcami przekładamy roti na palnik i opalamy je z obu stron. Powinny się tworzyć w środku duże pęcherze powietrza.
9. Każdy placek przekładamy do garnka i przykrywamy pokrywką, by nie obeschły.
Filmik, jak dokładnie zrobić roti – krok po kroku, z objaśnieniem znajdziecie tutaj: http://showmethecurry.com/breads/rotli-roti-indian-bread-recipe.html
                                       P1040919
P1040917

 

P1040918

 

 

P1040924
kofta3

 

Join the Conversation

  1. tak pysznie wyglądające danie nie może nie smakować – świetny pomysł! marzy mi się by je spróbować, także od razu zapisuję przepis 🙂

  2. Kofty gotowe – ja doczytałam( źle oczywiście) 1, 5 szklanki wody na rodzynki ufff dalam o wiele mniej , ale poratowałam sie bułką tartą jak mi jakieś takie rzadkie wychodziły te kuleczki ;), smakują wybornie,sos gotowy także , jutro jakaś surówka do tego i będziemy sie objadać

  3. Anonimowy says:

    Zjadłabym wszystko i wylizała jeszcze talerz! <3

  4. Anonimowy says:

    a czy zamiast mąki z ciecierzycy można użyć innej? np kukurydzianej?

  5. Tak – chodzi o nadanie odpowiedniej konsystencji, by kofty się nie rozpadały. Możesz także dać więcej mąki ziemniaczanej 🙂

  6. Cieszę się, że smakowały! 🙂

  7. Anonimowy says:

    Jak zrobić roti z płytą indukcyjną?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close