Burgery z ziemniaków i białej fasoli – z piekarnika

6
333
views

Domowe burgery podawane w bułce pełnej warzyw, z duszoną cebulką i sosem koperkowym. Przygotowane w piekarniku, z minimalną ilością tłuszczu.

Uwielbiam wegańskie burgery bo można je przygotować praktycznie ze wszystkich warzyw – wystarczą odpowiednie proporcje i przyprawy. Szybko się je przygotowuje a jeśli jeszcze nie trzeba stać nad patelnią – to idealnie! Co ważne, mogą być zdrową przekąską – białą bułkę wystarczy zastąpić ciemnym pieczywem, a ciężkie sosy – lekkim dresingiem. Swoje niestety zjadłam z sosem na bazie wegańskiego majonezu, jednak Wy możecie oczywiście z niego zrezygnować.


Burgery z ziemniaków i białej fasoli

Składniki na 9 dużych burgerów:

  • 3 szklanki ugotowanych ziemniaków (około 1-1,5 kg przed obraniem i ugotowaniem)
  • 3 szklanki ugotowanej, białej fasoli (lub 2 puszki)
  • 0,5 szklanki pestek słonecznika
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 mała cebulka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Sól, pieprz (po około 1-1,5 łyżeczki)
  • 0,5 łyżeczki lubczyku
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
Przygotowanie:
1. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na złoto.
2. Białą fasolę blenderujemy.
3. Do fasoli dodajemy cebulkę oraz ziemniaki – ugniatamy całość dokładnie widelcem.
4. Pestki słonecznika blenderujemy z płatkami owsianymi na proszek. Wsypujemy do masy z fasolą i ziemniakami.
5. Przyprawiamy, dodajemy mąkę, bułkę tartą oraz olej.
6. Formujemy spore kotlety, układamy je na papierze do pieczenia. Pieczemy około 30 minut – w połowie przekładamy je na drugą stronę.
                                     

 

6 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here