Bezglutenowa pizza (mąka z ciecierzycy)

12
1006
views

Dla tęskniących za pizzą bezglutenowców! Zdrowa, dietetyczna, w 100% roślinna i do tego megasmaczna. Wykonana z mąki z ciecierzycy i drożdży. Bez wyrabiania. Czy może być lepiej?

Przejedzeni świątecznymi daniami chyba mamy ochotę zjeść coś zwykłego. Dość bigosów, pierogów, sałatek, pasztetów i ciast. Niech na stoły w styczniu wkroczą burgery, pizze i wszystko, co niby „niezdrowe”. Czemu niby? Bo z czystym sumieniem możemy objadać się wegańskimi pysznościami, które zawierają dużo białka i mało tłuszczy.
Pizzę kochają chyba wszyscy, dlaczego zatem uczuleni na gluten mają rezygnować z tej włoskiej pyszności? Zastąpmy zwykłą, pszenną mąkę – mąką z ciecierzycy. Wbrew pozorom drożdże całkiem nieźle się z nią dogadują. Ciasto może nie będzie superpulchne, ale dzięki dodaniu oregano i bazylii nie poczujecie w nim charakterystycznego dla mąki z ciecierzycy, cierpkiego smaku. Będzie idealnie.
Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka ciepłej wody (nie może być gorąca)
  • 2,5 szklanki mąki z ciecierzycy 
  • 0,25 kostki świeżych drożdży
  • 1/4 kostki margaryny wegańskiej (w Polsce dostępna jest marki Alsan)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • Można jeszcze dodać ziół prowansalskich
 

 

 

 
Przygotowanie:
1. Drożdże mieszamy z 1/3 szklanki ciepłej wody.
2. W misce mieszamy mąkę z przyprawami.
3. Margarynę rozpuszczamy w rondelku. 
3. Do mąki powoli dolewamy rozrobione drożdże, mieszamy i stopniowo dolewamy resztę wody. Następnie dolewamy rozpuszczoną margarynę. Dokładnie mieszamy, dolewamy olej.
4. Ciasto dokładnie mieszamy drewnianą łyżką – będzie lepiące, gęste i nienadające się do wyrabiania. Dlatego też musimy je dokładnie wymieszać.
5. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
6. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blaszkę smarujemy oliwą i wykładamy masę (może być dość ciężko ją rozprowadzić, dlatego używamy drewnianej łyżki – blaszka musi być też dobrze naoliwiona).
7. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 10-12 minut aż ciasto będzie miało złoty wierzch.
8. Dopiero wtedy ciasto smarujemy sosem pomidorowym i układamy dowolne składniki. Pieczemy dalej około 10-15 minut (w zależności od użytych warzyw).
 

 

 

12 KOMENTARZE

  1. Serdecznie witam i pozdrawiam Autorkę Bloga! Od pewnego czasu próbowałam zrobić pizzę bezglutenową, a to z mąki gryczanej a to z kukurydzianej i ciasto nigdy mi nie wyrastało. Byłam zła na siebie, że jestem takim beztalenciem. Aż trafiłam na ten blog i spróbowałam przepisu z mąki z ciecierzycy. Wreszcie ciasto wyrosło!!! Pizza bardzo dobra, następnym razem muszę dodać więcej przypraw do ciasta by jeszcze bardziej stłumić smak mąki z ciecierzycy. Chciałabym bardzo podziękować Autorce za tak fajny przepis;-)!

  2. Zrobiłam dzisiaj pizzę na cieście według przepisu Autorki bloga. Różni się w smaku od tradycyjnej ale daje radę. Jedynie ciasto bardzo się kruszy i ciężko nałożyć kawałki w całości i nie da się zrobić pizzy na cienkim spodzie. Ogólnie ok dla osób unikających zwykłej mąki a lubiących pizzę to niezła alternatywa.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here