Tortilla z ciasta na pizzę

461

Pizza na lunch w pracy? Czemu nie – tylko jak zabrać ją z domu? Miłośnicy włoskiego placka niech rozważą jej alternatywę – wystarczy ciasto nadziać ulubionymi warzywami i zawinąć jak tortillę.

2f
Niestety nieopodal mojej pracy nie ma żadnego miejsca, w którym mogłabym zjeść wegański obiad. Kanapek i sałatek mam już dość, potrzebuje ciepłego posiłku. Najlepiej czegoś, co można wziąć po prostu w rękę i szybko zjeść przy biurku. Tortilla nadziana warzywami to propozycja idealna. Ciasto robi się ekspresowo, trzeba jedynie poczekać aż wyrośnie. Do środka wkładamy ulubione warzywa – fasolkę, kalafior czy szpinak. W moim placku wylądowała mieszanka na patelnię – akurat to miałam w domu.

Składniki na ciasto (na 2 duże tortille)

  • 0,5 szklanki ciepłej wody (letniej, nie może być gorąca)
  • 1 i 1/4 szklanki mąki (najlepiej białej)
  • 0,25 kostki świeżych drożdży
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich

Składniki na farsz:

  • Pół opakowania warzyw na patelnię (dowolnych)
  • 4 łyżki keczupu
  • 0,5 łyżeczki musztardy
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
1a
1c
1b

 

     1d
1f
1g

 

1h
Przygotowanie farszu:
1. Warzywa gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gotujemy al dente, nie do miękkości.
2. Następnie mieszamy je z keczupem, musztardą i przyprawiamy.
Przygotowanie ciasta:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier i przyprawy – od razu dodajemy rozpuszczone drożdże i olej.
3. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, następnie dobrze wyrabiamy aż ciasto nie będzie się kleiło (można podsypać mąką).
4. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce po ściereczką. Ja stawiam miskę na jeden z rozgrzanych wcześniej palników (w międzyczasie zawsze się coś obok też gotuje). Ciasto odstawiamy na około 30 minut.
5. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na pół.
6. W tym czasie  włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 200 stopni.
7. Ciasto rozwałkowujemy na podłużny walec.
8. Na każdą część wykładamy połowę farszu.
9. Zawijamy jak naleśniki.
10. Tortillę układamy na papierze do pieczenia, wkładamy do piekarnika.
11. Pieczemy około 10-15 minut – do momentu aż ciasto zrobi się złote, zacznie lekko pękać, a sos ze środka będzie wypływał.
2b

 

2c
 

Join the Conversation

  1. super pomysł! aż mi się zamarzyło takie pyszne, chrupiące, a w środku puszyste – ciasto drożdżowe 🙂 wypełnione warzywami? jeszcze lepiej! 🙂

  2. Anna B says:

    Mniaaam! Jutro zrobię, ale zmodyfikuję nieco przepis. Warzywa wrzucę na patelnie i dodam szpinak, przyprawie intensywnie (podobny farsz robię do tarty warzywnej).

  3. O, świetny pomysł kolacyjny! Już wiem, co jutro wyczaruję w kuchni, o ile nie zapomnę kupić mąki 🙂 Mam nadzieję, że wyjdzie mi z żytniej typu 2000! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close