Kotlety z kiszonej kapusty

13
1398
views

Kotlety z minimalną ilością składników, proste, tradycyjne w smaku. Bez tysiąca przypraw i wymyślnych dodatków. Ot – kapusta kiszona, trochę pieczarek, nieco mąki i czerstwa bułka. Na niedzielny obiad, na który nie chcemy tracić czasu.

Bywają takie dni, kiedy aż chce się rzucać łyżkami, trzaskać garnkami i do wszystkiego dodawać chili. Jednak gdy już stoję nad miską, kroję, próbuję, wrzucam do piekarnika lub smażę, wszystkie emocje znikają. Pochłania mnie komponowanie, myślenie o smaku. Nagle wszystko inne odchodzi gdzieś w bok, zostaję ja i moja kuchnia.
Dzisiejsze kotlety nieco przypominają paszteciki, można je podawać do ziemniaków, z sałatką lub jako przystawkę z dipami.

Kotlety z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 szklanka drobno posiekanych pieczarek
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Szczypta chili
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
1. Kapustę płuczemy zimną wodą, posypujemy cukrem, odstawiamy na kilka minut. Następnie bardzo dokładnie odciskamy.
2. Do kapusty dodajemy zmoczoną bułkę i pieczarki. Mieszamy i całość lekko, niekoniecznie dokładnie blenderujemy.
3. Dodajemy przyprawy, mąkę, sos sojowy i łyżeczkę oleju.
4. Formujemy kotlety i smażymy je na rozgrzanej patelni.

 

13 KOMENTARZE

  1. Pysze 🙂 ja je obtoczyłam w bułce i się nie rozwaliły, polecam ewentualnie robić mniejsze, wtedy też się lepiej trzymają 🙂

  2. swoją drogą, ciekawe czy uda mi się je upiec w piecu konwekcyjnym na blachach lekko natłuszczonych olejem 🙂 może zrobię eksperyment 🙂 kalafiorowe i pieczarkowe wychodzą z pieca super.

  3. Mąka z ciecierzycy dobrze skleja, ale jak dla mnie jest dość intensywna w smaku 🙂 Często robiąc kotlety, po prostu mieszam różne płatki i otręby oraz kaszki i dodaje je zamiast mąki. Może tak spróbuj?

  4. wyszły perfekcyjne w piecu konwekcyjnym 🙂 znajomi byli przekonani, że podsmażałam wcześniej kapustę. nie rozpadały się, wyszły zwarte i równe. z ładną, rumianą skórką i wilgotne wewnątrz, ale nie surowe. zrobiłam tylko jedną modyfikację – przemnożyłam Twoje składniki razy 2,5 bo robię duże ilości i podmieniłam w tej całej masie jedną łyżkę mąki pszennej na cieciorkową – dla pewności, by się nic nie rozpadło. nie było jej czuć w smaku, bo to tylko 1 łyżka na ponad kilo kapusty.

    Twój blog jest świetny, dzięki 🙂 teraz chyba sprawdzę klopsiki z czerwonej soczewicy w piecu 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here