Placki z mąki ryżowej

2
304
views

Bezglutenowe, sycące naleśniki z kolendrą i kminem rzymskim to dobra opcja na późne, niedzielne śniadanie lub popołudniową obiadokolację. Samo ich przyrządzenie jest bardzo proste, ale – jak to bywa w przypadku naleśników – trzeba nastać się nad patelnią. 


Już chyba tradycją stało się moje niedzielne smażenie naleśników, ale ile można zapychać się białą mąką? Polecam zatem opcję zdrowszą – lżejszą mąkę ryżową, która w połączeniu z mąką z ciecierzycy daje naprawdę sycące placki. Warto do nich przygotować jakiś sos np. pomidorowy, przyprawiony czarnuszką, cynamonem i papryką. Można oczywiście je podać z warzywami: sałatą, pomidorami, kiełkami itd.

Placki z mąki ryżowej

Składniki na ok. 7-8 placków:

  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 2 szklanki mleka sojowego
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • Niecałe pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • Garść świeżej, posiekanej kolendry
  • 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • Szczypta kurkumy
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (lub innego roślinnego)
  • Olej do smażenia (niewielka ilość)

Przygotowanie:
1. Do miski wsypujemy obie mąki i je łączymy.
2. Do szklanki mleka sojowego wsypujemy sodę, mieszamy. Dolewamy do mąki, mieszamy i dolewamy resztę mleka.
3. Następnie wlewamy wodę, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
4. Do ciasta dodajemy sól, przyprawy, kolendrę i łyżeczkę oleju.
5. Rozgrzewamy patelnie (potrzebujemy ok. 1 łyżki oleju).
6. Smażymy placki: 1 placek = 1 duża łyżka do zupy ciasta.
7. Pierwszy naleśnik może nie wyjść 🙂

Wskazówki: 
Każda strona potrzebuje kilku minut smażenia
Smażymy na średnim ogniu.
Przed wylaniem ciasta, każdorazowo dodajemy około łyżeczki oleju. Nawet jeśli mamy super patelnię, teflonową, ceramiczną czy jakąkolwiek z nieprzywierającą powłoką, to ciasto potrzebuje tłuszczu – inaczej będzie przywierać.

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego lub garam masala
  • Sól, pieprz

Poprzedni artykułTofucznica
Następny artykułPasztet z dyni i soczewicy
UDOSTĘPNIJ

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here