Szybkie (i najlepsze) kotlety z pieczarek

9
4316
views
Kotlety z pieczarek i z mąki z ciecierzycy – dobry pomysł na wykorzystanie nadmiaru pieczarek w lodówce. Szybkie i proste, a do tego bardzo smaczne!

Kotlety początkowo miały być plackami (i to z ziemniakami a nie z pieczarkami), ale jak to w kuchni bywa – wszystko dzieje się szybko i spontanicznie. Z doświadczenia wiem, że takie eksperymenty wychodzą najlepiej. Wyczucie, improwizacja i oczywiście ochota na coś pysznego – ach, własnie to jest przepis na najsmaczniejsze dania.

Wybaczcie mniejszą kulinarną aktywność, ale w ostatnim czasie miałam nieco innych zajęć. Zmieniam pracę, jestem w trakcie przeprowadzki, a w weekend raczyłam się wyśmienitym muzycznym towarzystwem na białostockim festiwalu. Odwiedziłam nawet jedyną wegańską knajpę w mieście – falafel z domowymi frytkami uratował mój wygłodniały żołądek.

Kotlety z pieczarek przepis:

Składniki:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 1,5 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 0,5 cebuli
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 0,75 szklanki wody
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • szczypta kurkumy
  • szczypta curry
  • łyżka oleju
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Pieczarki myjemy i bardzo drobno siekamy. Tak samo postępujemy z cebulą i natką.
2. Do miski wykładamy pieczarki, cebulę, natkę. Dodajemy mąkę, bułkę tartą, wodę, olej i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
3. Rozgrzewamy olej.
4. Formujemy niewielkie kotleciki i smażymy je z obu stron na złoty kolor.

9 KOMENTARZE

    • Zrobienie mąki jest super proste, ale trzeba mieć porządny blender kielichowy, taki, który da radę rozdrobnić ciecierzycę. Najpierw trzeba lekko podprażyć suche ziarna, a później je dokładnie zmielić i tyle 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here