Czym nadziać pierogi? 2 wersje: słodka i słona

524

Efektem wczorajszego lepienia są 2 rodzaje nadzienia do pierogów: z owocami i mocno koperkowe z soczewicy. Ciasto z kolei robię według przepisu mojej mamy i babci, najbardziej tradycyjny czyli mąką i woda.

Pierogi głównie królują na wigilijnym stole, wypełnione kapustą i grzybami od razu przywodzą na myśl bożonarodzeniowe przygotowania. Ileż frajdy dostarcza rzucanie się mąką, rozmowy z mamą przy lepieniu, a później pałaszowanie przez zbyt szybko mijające, świąteczne dni. No cóż, do świąt nam jeszcze daleko, więc tradycyjny farsz zostawmy na tą okazję, a w ciągu roku raczmy się pierogowymi frykasami.

Składniki na ciasto na około 40 pierogów:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie ciasta:
1. Połowę mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, mieszamy.
2. Dolewamy gorącą wodę – nie może być wrząca, ale ma lekko parzyć.
3. Mieszamy drewnianą łyżką i powoli dosypujemy resztę mąki oraz dolewamy olej.
4. Wyrabiamy kilka minut.
5. Dzielimy na 4 części – 1 zaczynamy rozwałkowywać na cienki placek, reszta niech będzie pod przykryciem, by ciasto nie wyschło.
6. Przy rozwałkowywaniu lekko posypujemy mąką.
Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, w żadnym wypadku nie twarde. Będzie się lekko kleiło, dlatego ważne jest podsypywanie i rozwałkowywanie na blacie mocno posypanym mąką.
Do wody, w której będziemy gotować pierogi, można dodać – prócz soli – nieco oleju (kilka kropel)


Składniki na farsz słony – soczewica mocno koperkowa: (ok. 20 pierogów):

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • Pęczek koperku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czubiasta łyżka skrobi ziemniaczanej
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Soczewicę płuczemy dokładnie w zimnej wodzie, zalewamy 2 szklankami wody, do garnka wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, solimy i pieprzymy. Gotujemy aż soczewica mocno zmięknie.
2. Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę.
3. Z ugotowanej soczewicy wyjmujemy listki laurowe, blenderujemy ją na gładką masę (prawdopodobnie będzie bardzo rzadka, nie przejmujemy się tym).
4. Krem z soczewicy wrzucamy na patelnię do cebulki, mieszamy, gotujemy całość około 4-6 minut. Sprawdzamy smak – możemy dosolić, popieprzyć.
5. Gdy masa będzie robiła się gęstsza, dodajemy skrobię. Zagotowujemy. Teraz całość powinna być bardzo mocno zwarta. Wsypujemy cały pęczek drobno posiekanego koperku.

pieorgi11

pierogi4

pierogi7

Składniki na farsz owocowy:

  • 3 gruszki
  • 3 nektarynki
  • 6-7 śliwek
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej lub śmietanfix

Przygotowanie: 
1. Gruszki i nektarynki obieramy i kroimy nierównomiernie, ale na małe kawałki.
2. Ze śliwek wyjmujemy pestki, owoce dzielimy na 4.
3. Wszystkie owoce wrzucamy na patelnię i zasypujemy cukrem.
4. Smażymy około 15 minut, aż wyparuje z nich woda.
5. Na koniec dodajemy skrobię.

pieorgi8

 

pierogi34

Pierogi z nadzieniem soczewicy możemy obsypać koperkiem, podsmażoną cebulką lub posiekanym szczypiorkiem. Owocowe z kolei będą świetnie smakowały z cukrem pudrem lub polane mleczkiem kokosowym.

Join the Conversation

  1. Anonimowy says:

    Super!!! Wyglądają obłędnie 🙂 i pewnie tak smakują.
    Czy wiesz jakiej maki użyć zamiast pszennej,by ciasto było smaczne,delikatne i by sie kleilo przy zamykaniu pierogów…?

  2. Anonimowy says:

    Proszę wybaczyć ale 40 pierogów z 2 szklanek mąki to chyba Magda Gessler zrobi…

  3. Anonimowy says:

    Najlepsza mąka "niebieska" z Biedronki…

  4. mi wyszło po około 20 z każdego nadzienia. Z tym, że nie są one duże a cienkie – wycinane ze szklanki – każdy jeszcze po wycięciu lekko rozwałkowany.

  5. Anonimowy says:

    Najlepsza mąka "niebieska" z Biedronki…

  6. Pierogi najlepiej nadziać widelcem, a potem do buzi:) Gruszki, nektarynki i śliwki, jak tylko się pojawią będę szamał.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close