Pasta z cieciorki na kanapkę – smak à la tuńczyk

742
Przeglądając zagraniczne blogi, natknęłam się na wegańską sałatkę, która – rzekomo – przypomina w smaku popularną sałatkę z tuńczyka. Sama w życiu nie wpadłabym na szukanie roślinnych odpowiedników ryby, bo wcale mi jej nie brakuje.

Miałam jednak ugotowaną ciecierzycę i większość podanych składników, więc stwierdziłam – spróbuję. Przepis okroiłam do przyrządzenia wyłącznie pasty. Jak się okazało, był to strzał w 10, bo to proste smarowidło już mnie uzależniło. W ciągu 2 dni robiłam pastę 2 razy i w ostatniej chwili, gdy już praktycznie zniknęła, przypomniałam sobie o blogu i zrobieniu zdjęć. Wybaczcie zatem jej małą ilość na fotach, ale nie mogłam się powstrzymać.

Przyrządzoną pastę można wykorzystać do zrobienia sałatki – wystarczy dodać paprykę, kukurydzę i inne warzywa.

Składniki: 
2 szklanki ugotowanej, odsączonej i ostudzonej ciecierzycy
1-1,5 łodygi selera naciowego
2 małe cebulki lub 1 duża
2 łyżki wegańskiego majonezu – przepis na sojonez 
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
opcjonalnie troszkę soku z cytryny

Przygotowanie:
1. Seler i cebulkę szatkujemy bardzo drobno, można również wrzucić do malaksera i rozdrobnić.
2. Ciecierzycę rozdrabniamy widelcem lub w malakserze.
3. Łączymy ciecierzycę, seler i cebulę. Dodajemy majonez i przyprawiamy.

pasta1

 

pasta4

pasta%2Btu%C5%84czyk

Join the Conversation

  1. Świetny i ciekawy wpis! 🙂

    Pozdrawiam

    ____________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

  2. Anonimowy says:

    ta pasta jest obłędnie tuńczykowa! mistrzostwo 😀 g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close