Idealne klopsiki z czerwonej soczewicy na tradycyjny obiad

16
1426
views
Klopsiki z czerwonej soczewicy z sosie pomidorowym – idealna propozycja na roślinny, tradycyjny obiad.

Ostatnie pulpeciki z kalafiora bardzo się wszystkim spodobały, więc stwierdziłam, że pora na tradycyjne klopsiki z pomidorowym sosem. To był strzał w 10, bo wyszły idealne w smaku i konsystencji. A co szczególnie mnie cieszy – odkryłam sposób, by dobrze się formowały i smażyły. Będzie bez rozpadania, klejenia w rękach itd. Do tego przepis jest bardzo prosty, nie wymaga trudno dostępnych składników, czy łączenia zbyt wielu produktów.

Jeśli chcecie potraktować nieprzekonanych do roślinnej kuchni domowników, przyjaciół, czy rodzinę, zaskoczyć wielbiące tradycyjne smaki mamy, to wyjmijcie soczewicę, kupcie małosolne ogórki i wstawiajcie ziemniaki. Polski obiad w najlepszej vegan wersji ever 🙂

Klopsiki z czerwonej soczewicy na tradycyjny obiad

Składniki na około 10-12 klopsików:

  • Szklanka suchej czerwonej soczewicy
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • Sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kaszki kukurydzianej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • Opcjonalnie bułka tarta do obtaczania przed smażeniem
  • Olej do smażenia



Przygotowanie:

1. Soczewicę bardzo dokładnie płuczemy, kilkakrotnie zimną wodą (3-4 razy).
2. Wstawiamy do gotowania  – na 1 szklankę soczewicy wlewam około 2,5 szklanki wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, solimy i pieprzymy.
3. Soczewicę gotujemy do całkowitej miękkości. Przesypujemy na durszlak, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 10 minut, by zawarta w niej woda dokładnie obciekła.
4. Po tym czasie dodajemy mąkę, kaszkę, płatki. Mieszamy. Miskę zawijamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny (niezbędne!). Możecie przygotować masę nawet dzień wcześniej i odstawić na całą noc.
5. Po wyjęciu z lodówki próbujemy, doprawiamy solą,  pieprzem, papryką słodką lub ostrą.
6. Rozgrzewamy patelnię, formujemy zgrabne, niewielkie kulki, opcjonalnie obtaczamy je w bułce i smażymy po kilka minut z każdej ze stron.
7. Klopsy podajemy lekko polane sosem pomidorowym z warzywami, ziemniakami lub ryżem.
8. Smacznego!

16 KOMENTARZE

  1. Wyglądają przecudownie 🙂 I fajnie się komponują z dodatkami 🙂 Ja niedawno robiłam pulpeciki z ciecierzycy i też wyszły super 🙂 Dobrze, że strączki istnieją 🙂

  2. Zrobilam podobne choc wedlug wlasnego przepisu. I moj problem polega na tym, ze te klopsiki ze straczkowychm wychidza takie jakby w srodku niedosmazone i za malo zwarte. Czy jest jakis sposob by tego uniknac?

  3. Do ugotowanej soczewicy dodaj szczyptę sody. I mocno ściśnij masę w dłoniach, a później dopiero kulaj kulki – żeby były zwarte. A jeśli się nadal rozpadają, to myślę, że dodałabym odrobinę zmielonego siemienia.

  4. Mogę czymś zastąpić kaszkę kukurydzianą? Nigdy jej nie używałam, a jestem totalnym laikiem, jeśli chodzi o vege kuchnię. Jak robisz sos pomidorowy z warzywami? Pozdrawiam 🙂

  5. Odpaliłam pulpeciki z kalafiora i chyba mogę zastąpić kaszkę kukurydzianą bułką tartą 🙂 Świetny blog na pewno wypróbuję kilka przepisów w najbliższym tygodniu, bo są bardzo proste i wyglądają mega apetycznie :)) Dziękuję!

  6. Kaszka kukurydziana jest zagęstnikiem – możesz zatem zastąpić ją bułką tartą, mąką ziemniaczaną, mąką z ciecierzycy czy płatkami owsianymi 🙂 Sos pomidorowy do klopsików robię tradycyjnie – gotuję marchewkę, pietruszkę, kawałek selera (tak jak na wywar warzywny) z liściem laurowym, zielem angielskim, dodaję puszkę pomidorów i na koniec lekko zagęszczam rozrobioną z wodą mąką + oczywiście przyprawy – sól, pieprz. Można dodać również natki pietruszki 🙂
    Pozdrawiam 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here