Wegański biszkot z kremem z orzechów nerkowca

707
Wegański biszkopt z kremem z orzechów nerkowca i karmelizowanymi gruszkami – cudo! Pyszne ciasto, z niesamowicie dobrym kremem.

Wegański biszkopt – jak zrobić?

W pieczeniu ciast nigdy nie czułam się dobra. Kiedyś próbowałam upiec szarlotkę, ale nie wyszła, podobnie zresztą jak ciastka, które całkowicie spaliłam:) Ale odkąd porzuciłam jajka i nabiał, pieczenie stało się dziecinnie proste ?  Zobaczyłam, że tartę można piec bez masła, a biszkopt wcale nie potrzebuje jajek. Jak? Zobaczcie sami, kupcie składniki i cieszcie się tą słodką przyjemnością w 100% wegańskiej wersji!

Przepis na biszkopt bez jajek

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • torebka cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Składniki na krem z nerkowców:

  • 160 g orzechów nerkowca
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • pół laski wanilii
  • 0,5 szklanki wody
  • 1/4 szklanki mleka sojowego
  • 1/4 szklanki brązowego cukru

Karmelizowane gruszki:

  • 4 gruszki
  • Około 1/3 szklanki wody
  • 1/4 szklanki cukru brązowego

Opcjonalnie:
Garść migdałów do posypania całości ciasta

Przygotowanie biszkoptu:

1. Do miski po kolei wrzucamy: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i pół szklanki mleka sojowego – mieszamy.
2. W szklance mleka sojowego rozpuszczamy sodę, dolewamy razem z olejem do masy.
3. Całość mieszamy i przekładamy do wysmarowanej olejem tortownicy. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach – do momentu aż wierzch zacznie się brązowić, polecam sprawdzić też drewnianym patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest surowe.

Gdy biszkopt się piecze, zaczynamy robić krem.

Przygotowanie kremu:

1. Nerkowce, wiórki, cukier i wanilię wkładamy do blendera i na jak największych obrotach próbujemy zmielić na mąkę – jeśli nie da się zmielić wszystkich składników, to nic nie szkodzi – zmielą się później.
2. Dolewamy powoli wodę i mleko oraz sok z cytryny i miksujemy dalej aż uzyskamy jednolitą masę – płyny należy wlewać stopniowo, ponieważ od nich zależy gęstość masy, która nie powinna być lejąca się, a w miarę gęsta. Krem wkładamy do lodówki, a w międzyczasie zaczynamy przygotowywać gruszki.

gruszki

Przygotowanie ciasta:

1. Upieczony biszkopt studzimy. Górną część musimy odkroić, przełożyć obok i pokruszyć.
2. Na biszkopt nakładamy 2/3 przygotowanego kremu.
3. Na krem ląduję pokruszony biszkopt.
4. Następnie układamy gruszki i rozkładamy nierównomiernie resztkę kremu.
5. Całość można posypać migdałami w płatkach lub podsmażonymi na patelni po gruszkach (z resztkami karmelu) pokrojonymi migdałami.
6. Całość wstawiamy do lodówki na około godzinę.

krok+po+kroku

 

 

ciasto3

 

ciasto5

 

Join the Conversation

  1. najlepszy ten krem! choć i całe ciacho świetnie przyrządzone 🙂

  2. VegeSzamanka says:

    krem pycha:) biszkopt tez super, więc można kombinować z różnymi owocami. Czekam na maliny:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close