Papryka faszerowana ryżem i świeżym szpinakiem

3
1878
views

Papryka z ryżem i szpinakiem to propozycja na roślinną kolację. Dobrze przyprawiony szpinak w połączeniu z pieczonymi paprykami daje ciekawą kompozycję smaków.

Wstyd się przyznać, ale do obiadu zainspirował mnie tzw. Pan Kanapka, od którego kiedyś kupiłam podobne papryczki. Danie proste, sycące, ale wymaga czasu i odpowiedniego przyprawienia. Jeśli lubicie się bawić w kuchni lub szukacie smacznego i ładnie wykonanego dania (np. na przyjęcie), to zróbcie pieczone papryki.

Papryka z ryżem i szpinakiem:

Składniki:

  • 3 czerwone papryki
  • 3 szklanki ugotowanego ryżu
  • 0,5 kg świeżego szpinaku (można zastąpić mrożonym)
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • 1 łyżka sproszkowanego bulionu warzywnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

1. Gotujemy ryż.
2. Paprykę kroimy na pół, oczyszczamy z pestek. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Paprykę wrzucamy do woreczka do pieczenia, dosypujemy sproszkowany bulion, nieco soli, ostrej papryki i pieprzu.
3. Gdy papryka się piecze (jakieś 15 minut), myjemy i rwiemy świeży szpinak. Na rozgrzaną patelnię (z łyżką oliwy) wrzucamy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec, gdy szpinak zmaleje i puści wodę, dorzucamy pokrojony czosnek. Dusimy jeszcze 5 minut. Na koniec wlewamy sok z cytryny.
5. Do ugotowanego ryżu dodajemy szpinak z całą zawartością patelni, czyli także z wodą. Wszystkie mieszamy.
6. Przygotowaną masą nadziewamy każdą z połówek papryki, wstawiamy do piekarnika na 20 minut (na 180 stopni).
7. Gotowe!


3 KOMENTARZE

  1. Ale fajny pomysł 🙂 Muszę koniecznie wypróbować 🙂 Zapraszam Cię z tym przepisem do mojej akcji "Czas na szpinak 4", jeśli oczywiście masz ochotę dołączyć 🙂 Pozdrawiam 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here