Kotlety z czerwonej fasoli, soczewicy i jaglanki

0
117
views

Kotlety z czerwonej fasoli, soczewicy i kaszy jaglanej – idealne do burgerów.

Dziś na obiad były treściwe kotlety o prostym smaku. My je zjedliśmy jako burgery z bułkami i warzywami, ale będą dobre także z ziemniakami i surówkami. Kotlety fajnie się formuje i smaży, nie rozpadają się, są zwarte a jednocześnie miękkie.

Kotlety z fasoli, soczewicy i kaszy jaglanej:

Składniki: (na 8-9 większych kotletów)

  • 1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
  • 1 puszka zielonej soczewicy (400 g)
  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej
  • Pół pęczka koperku
  • 3 łyżki mąki z cieciorki
  • 0,5 szklanki płatków owsianych (bezglutenowo: płatki owsiane zastąp 3 łyżkami kaszy kukurydzianej i 2 łyżkami skrobi ziemniaczanej)
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Kaszę jaglaną płuczemy zimną wodą, wrzucamy do garnka i zalewamy 1,5 szklanki wody. Gotujemy do momentu aż zacznie mięknąć, ale nie będzie jeszcze się rozpadać. (w stylu al dente).
2. Soczewicę i fasolę blenderujemy.
3. Mielimy pieprz.
4. Do miski ze zblenderowaną fasolą i soczewicą wrzucamy kaszę jaglaną, posiekany koperek, przyprawy.
5. Dodajemy zmiksowane na mąkę płatki owsiane.
6. Dodajemy mąkę z ciecierzycy. Wszystko mieszamy na gładką masę.
7. Formujemy kotlety – większe na burgery, mniejsze do innych dań.
8. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here