Tarta z truskawkami – bez jajek, masła i mleka 100% wegańska

4
2494
views

Wszędzie pachnie truskawkami i mam wrażenie, że w tym roku są wyjątkowo dobre. Słodkie, soczyste, po prostu pyszne! Wokół też królują tarty, więc weganie niech nie zazdroszczą – a zrobią sami. Ta truskawkowa tarta jest bardzo prosta, w szczególności ciasto, które można wykorzystać również do innych przepisów na wegańskie słodkości.

Kupiliście truskawki? To zaczynamy!

Składniki na kruche ciasto do tarty:
3 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru (ja dałam pół na pół biały i brązowy, może być też trzcinowy)
1 laska wanilii lub 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
0,5 szklanki mleka sojowego
0,5 szklanki oleju

Składniki na nadzienie:
WAŻNE: ja użyłam agaru (jeśli go nie macie, można ugotować 2 budynie w mniejszej ilości mleka – by był bardziej gęsty)
0,75 kilograma truskawek
1 budyń śmietankowy (wegański)
3 łyżki wiórków kokosowych
1,25 szklanki mleka sojowego
agar

Przygotowanie spodu:
1. Wrzucamy wszystkie składniki do miski, najpierw mieszamy drewnianą łyżką, później zagniatamy na jednolitą masę. Formę do tarty smarujemy olejem, wykładamy ciastem (również boki – nieco by wystawały)
2. Do nagrzanego na 180 stopni piekarnika (termoobieg) wstawiamy tartę. Pieczemy około 30 minut (u mnie było 25 minut) aż się zacznie ładnie rumienić.

Przygotowanie nadzienia:
1. Więcej nić pół szklanki truskawek blenderujemy z niewielką ilością cukru. W małym rondelku rozrabiamy 2 łyżeczki agaru z ciepłą wodą, dodajemy do truskawek. Odstawiamy. (można to pominąć jeśli nie macie agaru).
2. Gotujemy budyń zgodnie z opisem na opakowaniu, jednak z mniejszą ilością mleka – w rondlu gotujemy 1 szklankę, a budyń rozrabiamy w połówce. Dodajemy wiórki kokosowe.
3. Do ciepłego budyniu dodajemy połączony z ciepłą wodą agar (3 łyżeczki).

Przygotowanie ciasta:
Na upieczoną tartę wlewamy zmiksowane truskawki i od razu przekładamy budyń, Na to kładziemy przekrojone na pół truskawki. Odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.

 

 

 

 

 

4 KOMENTARZE

  1. B. ciekawe, ponieważ większość tego typu tart polega głównie na wylaniu budyniu i posypaniu owocami, podoba mi się:)!
    Zabieram się właśnie do pracy :)!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here