Najprostsze ciasto z jabłkami – bez jajek, masła i mleka – bez wyrabiania

5
7979
views

Mama często daje mi już zesmażone jabłka – te leżały ostatnio w lodówce już od tygodnia, więc żeby się nie zmarnowały, postanowiłam je jakoś wykorzystać. Nie mam talentu do pieczenia ciast, ale to mnie totalnie zaskoczyło. Zjedliśmy je w pół dnia – nie został nawet okruszek. Jest pyszne! Do tego ma mnóstwo dobrych składników: orzechy, rodzynki, płatki owsiane:)

Przepis podpatrzyłam na jakimś blogu, zmodyfikowałam – dodając kilka składników i tak powstało najprostsze ciasto. Zamiast jabłek można użyć dowolnych owoców np. rabarbaru, śliwek, moreli czy truskawek. Ciasto ma korzenny, piernikowy smak dzięki użyciu cynamonu. Jeśli będziecie robić ciasto z innymi owocami, możecie go pominąć lub zastąpić kakaem, cukrem waniliowym. Można pomieszać jabłka z gruszkami, dosypać dowolnych orzechów itd. Stwórzcie swoją wersję:)

Składniki na formę od tarty, małą blaszkę lub małą tortownicę:
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
0,5 szklanki płatków owsianych
3-4 łyżki cukru (w zależności od słodkości jabłek)
0,5 szklanki wody
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 garści dowolnych orzechów
1 garść rodzynek
2 łyżki musli (opcjonalnie)
Do wyboru: 3 jabłka pokrojone w duże kostki, 2 szklanki jabłek już przesmażonych (takich jak do szarlotki)

Przygotowanie:
1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, płatki owsiane, cukier, orzechy, rodzynki i musli wsypujemy do miski i mieszamy,
2. Dodajemy wodę i olej.
3. Dodajemy przesmażone lub pokrojone jabłka i wszystko mieszamy.
4. Formę smarujemy olejem i lekko obsypujemy mąką.
5. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
6. Przekładamy wszystko z miski do formy i wkładamy do piekarnika.
7. Pieczemy około 40 minut.

 

 

 

 

 

5 KOMENTARZE

  1. Dziękuję za odpowiedź. Nie spodziewałem się po tylu latach od zamieszczenia przepisu. Zrobiłem dziś jednak z płatkami owsianymi żeby nie kombinować. Za to użyłem mieszanki mąk : 1 szklanka razowej, pół szklanki przennej. Wszystkim smakowało ?

  2. Genialny przepis 🙂 bardzo lubię jabłka z cynamonem – robiłam to ciasto już kilka razy z różnymi dodatkami, za każdym razem przepyszne

    Zauważyłam jednak że z samymi pokrojonymi jabłkami brakuje mi wody do wymieszania ciasta. Znalazłam 2 rozwiązania (smakują mi kawałki jabłka, nie chciałam z nich rezygnować)
    1) znacznie zwiększam ilość wody
    2) część jabłek blenduje z wodą (pół szklanki jak w przepisie) wtedy mam dużo więcej płynu w cieście, jabłka są bardzo soczyste

    Czasem mi to ciasto rośnie, czasem nie. Jeszcze nie wiem czemu. Ale to na pewno kwestia mojego pieczenia, nie przepisu, dopiero zaczynam. 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here