Aloo dum czyli ziemniaczki po pendżabsku – Indie na talerzu

654

Aloo dum czyli indyjskie ziemniaczki po pendżabsku. Są tak dobre, że można je jeść minimum raz w tygodniu. Przepis jest idealny, więc spróbujcie!

Skąd pomysł na Aloo dum?

Kurkuma, imbir, świeża kolendra, chili – kocham mieszanki indyjskich smaków, prostotę przygotowywania dań, ich aromat i sposób podawania. Mogłabym zamieszkać w pięknej Kerali, codziennie jeść dosę, pakorę i malai koftę.

Zajadać się mango, ananasami i pić świeże soki. Indie mnie kompletnie zaczarowały, dlatego też często wracam do ich kuchni. Na moim blogu możecie znaleźć jeszcze m.in. malai koftę.

Ze styczniowej wyprawy udało mi się przywieźć nieco tamtejszych przypraw, więc próbuję odtwarzać zapamiętane smaki. Dziś przygotowałam Aloo dum, czyli potrawę popularną w rejonie Pendżam. Głównym składnikiem są małe ziemniaczki.

Aloo dum – jak zrobić? Przepis krok po kroku

Składniki na Aloo dum

12 małych ziemniaczków
2 puszki pomidorów
2 cebule
Spory korzeń imbiru
Główka czosnku (średniej wielkości)
pół papryczki chili
opcjonalnie 5 orzechów nerkowca
śmietana/można pominąć
ghee lub olej do smażenia
3/4 szklanki wody

Przyprawy do Aloo dum

Kurkuma w proszku – 1/4 łyżeczki
Chili w proszku – 3/4 łyżeczki
Kolendra mielona – 2 łyżeczki
Kminek w proszku -3 4 łyżeczki
Garam masala – 1 łyżeczka proszku
Liść laurowy
Sól, pieprz do smaku
Świeża kolendra do dekoracji i plasterki imbiru

Przygotowanie Aloo dum krok po kroku

1. Gotujemy ziemniaki w mundurkach na półtwardo. Następnie nie chłodzimy – ja polewałam zimną wodą i zdzieramy z nich skórkę.
2. W czasie, gdy ziemniaki się gotują, przygotowujemy pastę z czosnku i imbiru: imbir i czosnek siekamy, wkładamy do blendera, dodajemy 2-3 łyżki wody i miksujemy na gładką masę.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy ziemniaczki z obu stron na złoty kolor.

P1010408

4. Kroimy cebulę i chili.
5. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy liść laurowy i wrzucamy cebulę z chili, chwilę podsmażamy.
6. Wrzucamy pastę z imbiru i czosnku – około 2 łyżek (to, co zostanie w blenderze można przełożyć do słoiczka i trzymać nawet miesiąc w lodówce). Smażymy 2 minuty, mieszając.
7. Dodajemy wszystkie przyprawy, ciągle mieszając.
8. Wrzucamy pomidory z puszki – gotujemy do uzyskania sosu (mniej więcej gdy wypłynie na wierzch olej, około 7-10 minut). W tym czasie nie możemy dolewać wody!
9. Dorzucamy podsmażone ziemniaki i 3/4 szklanki wody. Gotujemy pod przykryciem około 10 minut.
10. Opcjonalnie zaprawiamy śmietaną, dodajemy sól i pieprz do smaku.
11. Przekładamy na miseczki, dekorujemy kolendrą i paskami imbiru.
12. Podajemy z ryżem, czapatai lub innym indyjskim pieczywem.

kuchnia+indyjska

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close